Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selimović: Pojam federalizacije u Rezoluciji o BiH marginaliziran

jasenko selimovic333

Zastupnik liberala iz Švedske u Evropskom parlamentu (EP) Jasenko Selimović kazao je u razgovoru za Fenu da Rezoluciju EP-a o Bosni i Hercegovini koju je pripremio Cristian Dan Preda, izvjestilac za BiH, treba podržati jer je vrlo dobra za BiH.

– Rezolucija je zapravo mišljenje o razvoju Bosne i Hercegovine u posljednjoj godini. U dokumentu je prepoznat i pozdravljen napravljeni napredak BiH i traži se da se još snažnije nastavi ići putem Evropske unije – pojasnio je Selimović.

Govoreći o pojmu federalizacije koji se pojavljuje u Rezoluciji i koji je izazvao veliku pažnju u javnosti, Selimović je jasno kazao da je to marginalizirano pitanje, jer na 20 strana Rezolucije jednom se pojavljuje pojam federalizacije u veoma apstraktnom kontekstu.

– Svi ozbiljni amandmani koji su stvarno tražili federalizaciju BiH su ‘skinuti’ i izbrisani budući da nema nikakve podrške u evropskoj zajednici ni s jedne strane ni od EP-a niti od Komisije ili od Vijeća za radikalnu promjenu Ustava BiH ili Dejtonskog sporazuma – istaknuo je.

Dodaje da je svima jasno, da ukoliko bi se to dogodilo pitanje je kako bi se to završilo te zbog toga niko neće to da spominje niti da se time bavi ili da takvo nešto predlaže.

– Zemlja koja ima 14 parlamenata, tri predsjednika, pet nivoa vlasti i 300 ministara, ne može se dalje federalizirati – stav je evropskog parlamentarca Jasenka Selimovića.

Također, tvrdi da je zahtjev za federalizaciju zapravo bio prikriveni zahtjev za daljnju etničku podjelu BiH, a u Evropskom parlamentu za to nema podrške.

– Riječ federalizacija jednom je spomenuta u amandmanu i tu je to toliko uopćeno da ustvari niko ne zna o čemu se tu zapravo radi, a istovremeno amandman je dobar u cijelosti – pojasnio je ovaj evropski parlamentarac.

Ponovio je da amandmani koji su tražili federalizaciju u jasnom smislu i koji su precizirali kakva ona treba biti nisu dobili podršku, te dodaje da ne postoji ozbiljna podrška takvoj ideji niti je to bila centralna tema debate o Rezoluciji.

– Zašto se ta jedna riječ izvukla iz cijele Rezolucije i o tome se pravi velika priča ne znam. To je očito neka politička igra, a o razlozima ne mogu i neću da spekuliram – zaključio je.

Vrlo važnim je nazvao da Evropska unija traži od BiH da ojača pravnu državu i institucije države te da usaglašenim jedinstvenim glasom odgovara na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a osuđuju se i pokušaji referenduma u Republici Srpskoj kao i svaki pokušaj da se zemlja etnički podijeli.

Evropski parlament je sa 496 glasova za, 132 glasa protiv i 67 suzdržanih usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini, a Cristian Dan Preda podsjetio je da je 2016. bila posebno dobra godina za BiH, izražavajući nadu da će Komisija uskoro izvijestiti da je BiH dobila kandidatski status.