Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sigmar Gabriel: Nadam se “mekom” Brexitu

Angela-Merkel-Sigmar-Gabriel

Ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel izjavio je u nedjelju da postoji šansa za “meki” izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, ali je upozorio da London neće moći birati uslove izlaska, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pregovori o istupanju Velike Britanije iz EU počinju u ponedjeljak. Pristup Velike Britanije tom pitanju je pod znakom pitanja nakon što je premijerka Theresa May izgubila parlamentarnu većinu na izborima koje je raspisala kako bi ojačala svoj položaj.

“Sada možda postoji šansa da se postigne takozvani ‘meki Brexit'”, rekao je Gabriel u izjavi za list “Welt am Sonntag”. Njemački ministar je dodao da će ako želi ostati dio jedinstvenog tržišta Velika Britanija morati da prihvati i slobodu kretanja radnika iz EU.

Prema njegovim riječima, također će morati da prihvati nadležnost Evropskog suda pravde, ili barem zajednički sud koji čine Evropljani i Britanci te da slijedi odluke Evropskog suda pravde.

Za mnoge zagovornike Brexita, ovi uslovi su neprihvatljivi budući da se njihova prošlogodišnja referendumska kampanja fokusirala upravo na vraćanju kontrole nad zakonima i pitanjima migracije.

“Najbolje bi bilo da Britanija nije uopšte napustila. U ovom trenutku ne izgleda tako, ali mi želimo ostaviti otvorena vrata za Britance”, kazao je Gabriel i dodao:

“Pregovaraćemo pošteno. Pošteno znači da želimo zadržati Britance što je bliže moguće Evropskoj uniji, ali nikada pod cijenu da podijelimo ostalih 27 članica.”