Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sigurnost saobraćaja u Beču veća nego u ostalim evropskim gradovima

bec vienna

U poređenju s drugim gradovima Evropske unije, Beč u oblasti sigurnosti saobraćaja zauzima drugo mjesto, a samo je Stockholm u periodu od 2012. do 2015. imao manje saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, pokazala je analiza Saobraćajnog kluba Austrije (VCÖ).

U pogledu sigurnosti u saobraćaju zabilježene su velike razlike. U Stokholmu je utvrđeno samo 0,7 smrtno nastradalih na 100.000 stanovnika, u Beču 1,1, a u Berlinu, koji je zauzeo treće mjesto, 1,2. Na kraju liste nalaze se Rim sa 4,8 i Zagreb sa šest smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u saobraćajnim udesima.

Jedan od razloga dobrog prosjeka Beča je ponašanje stanovništva koje tri četvrtine svih puteva pređe sredstvima javnog gradskog prijevoza, pješke ili biciklom, a drugi odlučujući faktor je brzina saobraćaja. Ograničenje brzine na 30 km/h i druge mjere smirivanja saobraćaja pozitivno su se odrazile na bilans nesreća.

Beč u budućnosti planira dalje proširivati infrastrukturu biciklističkih i pješačkih staza, javnog gradskog prijevoza, te smanjiti vožnju teretnih vozila kroz poboljšanu logistiku tj. poboljšane tehničke sigurnosne sisteme u teretnim vozilima, saopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo.