Zamjenik šefa Delegacije eu u bih

Sinno: EU neće ostaviti BiH da se sama nosi s problemima migranata

270218sinno_markica

Podsjetio je da je EU već osigurala sredstva za obnovu i rekonstrukciju alternativnih prihvatnih centara izvan Unsko-sanskog kantona kako bi se taj teret pravednije podijelio

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno kazao je danas da EU neće ostaviti BiH da se sama nosi s problemima migranata, ali da moraju imati partnere u bh. institucijama s kojima mogu raditi.

Podsjetio je da je EU već osigurala sredstva za obnovu i rekonstrukciju alternativnih prihvatnih centara izvan Unsko-sanskog kantona kako bi se taj teret pravednije podijelio.

– Trenutno čekamo odgovor bh. institucija, jer migrantski centri ne mogu i ne smiju biti problem samo USK-a – istakao je Sinno.

Govoreći o sve češćim izjavama o terorizmu u BiH, Sinno je kazao da postoje mnogi izazovi u vezi migracija kojima je svijet trenutno izložen, a posebno u smislu sigurnosti.

– Što bolje organiziramo tokove migracija u Evropi, ali i BiH, to ćemo se bolje nositi s ovim izazovima, uključujući i izazove sigurnosti – zaključio je Sinno.