Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijska opozicija traži da Evropska unija uvede sankcije Rusiji

basma-kodmani

Sirijska opozicija pozvala je Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije Rusiji zbog, kako su nazvali, ratnih zločina počinjenih u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Basma Kodmani, član Visokog pregovaračkog komiteta sirijske opozicije, pozvao je EU da razmotri svaku mogućnost zaštite civila, nakon direktnog uključivanja i podrške Rusije neselektivnom granatiranju od strane režima Bashara al-Assada širom Sirije, posebno u Halepu.

“Napredno rusko oružje, uključujući i bombe ‘Bunker Buster’, koristi se protiv civilne i medicinske infrastrukture, te izazivaju razaranje bez presedana i civilne žrtve, naročito u istočnom Halepu. Najmanje 400 civila je poginulo od početka neselektivnog granatiranja od Rusije i Assadovog režima“, kaže se u Kodmanijevom saopštenju i nastavlja:

“Rusija se u više navrata nije pridržavala međunarodnog prava u Siriji. To je pokazala potpunim zanemarivanjem nastojanja da se dođe do istinskog diplomatskog rješenja sukoba. Ukoliko ne bude posljedica zbog njene uloge u neselektivnom ubijanju civila, bombardovanju humanitarne pomoći i gađanju medicinskih ustanova u Halepu i širom Sirije, Rusija će nastaviti svoju ilegalnu kampanju i osigurati pokriće za ubilački pohod režima.“

Kodmani je istakao da je EU sankcionisala Rusiju zbog njene uloge u Ukrajini, te da je interes Evrope da preispita sve opcije kako bi se zaustavila katastrofa u Siriji i sve njene globalne posljedice, kao što su izbjeglička kriza i terorističke prijetnje.

“EU mora hitno nametnuti ciljane sankcije protiv ruskih zvaničnika i kompanija koji su direktno uključeni u neselektivno gađanje civila, civilne infrastrukture, medicinskih ustanova, ali i finansijsku podršku Assadovom režimu. Sankcije moraju ići ruku pod ruku sa odvratnim neselektivnim ubijanjem civila“, navodi, između ostalog, Kodmani.

Sjeverni sirijski grad Halep, najveći prije početka rata u toj zemlji, izložen je intenzivnoj vazdušnoj kampanji ruske i sirijske vojske usred sukoba snaga sirijskog režima i opozicije. Navodno je veliki broj civila ubijeno ili ranjeno u napadima, koji su i dalje u toku.

Sirija se nalazi u građanskom ratu od 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom ugušio prodemokratske proteste u okviru “Arapskog proljeća“.

Sirijski centar za istraživanje politika, nevladina organizacija sa sjedištem u Bejturu, navodi da je tokom šestogodišnjeg sukoba poginulo više od 470.000 ljudi.