Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škotska o ostanku na jedinstvenom tržištu EU

brisel eu zastave

Škotska će tokom sedmice objaviti prijedloge za ostanak na jedinstvenom tržištu EU nakon što Britanija izađe iz članstva kako bi se izbjegla “nacionalna katastrofa” ili “teži pregovori” za napuštanje bloka, saopštila je danas škotska Vlada.

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je da će pokrenuti Član 50 Lisabosnkog ugovora do kraja marta i očekuje se da će pregovori sa EU o izlasku trajati dvije godine.

S obzirom da Mejova krije od javnosti planove za pregovore, analitičari navode da poslovni ljudi i investitori strahuju da bi Britanija mogla da krene u teške pregovore i da će kontrola imigracije imati prioritet nad pitanjem pristupa jedinstvenom tržištu EU.

Na referendumu održanom u junu Britanija je glasala za izlazak iz EU, ali je Škotska snažno podržala ostanak.

Iz škotske Vlade ističu da žele da ostanu dio EU nakon izlaska ostatka Velike Britanije i 20. decembra će iznijeti planove za ostanak na jedinstvenom tržištu.

“U skladi sa našim obavezama proučićemo sve opcije za zaštitu interesa Škotske i iznijećemo kompromisne prijedloge prema kojim bi trebalo ublažiti štetu nastalu izlaskom Britanije iz EU. U središti plana je okvir za održanje Škotske na jedinstvenom tržištu Evrope”, rekao je škotski ministar za pregovore sa EU Majkl Rasel. /kraj/dl