Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija će angažirati vojsku na granici

izbjeglice granica

Slovenija priprema angažman vojske na granici. Novih oko 4.000 izbjeglica ušlo je u Hrvatsku iz Srbije od ponedjeljka uvečer do utorka ujutro, nakon što je Hrvatska u ponedjeljak poslijepodne otvorila granicu i pustila nekoliko tisuća izbjeglica iz smjera Srbije. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić negira ulazak hrvatske policije na teritorij Srbije.

Parlament Slovenije u utorak bi trebao usvojiti izmjene Zakona o obrani koji će omogućiti vojsci da pomogne policiji na granici, na koju i dalje pristižu hiljade migranata i izbjeglica iz Hrvatske, nakon što je Mađarska zatvorila granicu. [yuzo_related]

Vlada je izmjene Zakona utvrdila u noći s ponedjeljka na utorak, nakon što je – prema slovenskoj evidenciji – 8.000 migranata i izbjeglica prešlo u ponedjeljak na slovenski teritorij, a samo njih 2.000 pušteno je dalje u Austriju.

Oko tri i po tisuće izbjeglica noćas je ušlo u Sloveniju preko „zelene granice“ pored graničnog prijelaza Rigonce nedaleko novog Mesta, javljaju slovenski mediji. Tijekom noći slovenske vlasti propuštale su izbjeglice preko službenih graničnih prijelaza.

U ponedjeljak navečer slovenska policija primijenila je „pepper spray“ i pendreke na izbjeglice koji su prije dopuštenja željeli ući u autobuse na graničnom prijelazu Središče ob Dravi. Prema medijskim navodima, Hitna pomoć odvela je nekoliko djece. Radi se o ljudima koji su na ulazak u Sloveniju na otvorenom i na kiši čekali 20 sati.

Oko 4.000 izbjeglica ušlo je iz Srbije od ponedjeljka uvečer do utorka ujutro i nalaze se u prihvatnom centru Opatovac, javio je Hrvatski radio. Autobusi i dalje u Opatovac dovoze izbjeglice koji prelaze „zelenu granicu“ nedaleko sela Berkasovo u Srbiji.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je u ponedjeljak navečer da – u slučaju da Njemačka zatvori granice za izbjeglice – po domino efektu granice zatvaraju i Austrija, Slovenija i Hrvatska, a da Hrvatska može zbrinuti 5.000 izbjeglica.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je – na upit novinara da komentira tvrdnje srbijanskih medija kako su hrvatski policajci na području Srbije napali srbijanske novinare – odgovorio je da hrvatski policajci nisu nikada bili na srbijanskoj strani, da novinari nisu napadnuti i da protiv njih nije pokrenut postupak, iako su prekršili pravila novinarskog ponašanja u kriznim situacijama.On je Sloveniji preporučio da se ponaša kao i Hrvatska, odnosno da prihvaća i tranzitira izbjeglice.

Zagrebački „Jutarnji list“ citira „dobro upućenog sugovornika iz hrvatske Vlade“ kako je Vlada spremna krenuti u izgradnju ograde na granici prema Srbiji, i da bi taj posao trajao 2 tjedna.

„Ako Slovenija ili Austrija budu drastično reducirale priljev migranata, ni nama ne preostaje ništa drugo nego da ograničimo broj osoba koje stižu iz Srbije. U tom bi slučaju gradnja ograde trajala nekoliko tjedana jer bi na nekim dijelovima granice radovi bili teži zbog prirodnih prepreka kao što je močvarno zemljište“, navodi „Jutarnji list“ sugovornika iz Vlade.

UNHCR je priopćio da je više od 10.000 migranata u Srbiji, a još mnogo više njih na putu prema tamo.