Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija nastavlja postavljati žicu na granicu

slovenija-ograda

U Sloveniju izbjeglice i migranti dolaze sporijim tempom nego na vrhuncu izbjegličkog vala, pa ih je vlakom u Dobovu u subotu stiglo njih 742, a u nedjelju 3075.

Od sredine oktobra do ponedjeljka ujutro ukupno ih je stiglo 296.629, objavila je slovenska policija.

U slovenskim kampovima ih je trenutno oko dvije i pol tisuće, od čega u Šentilju, odakle prelaze u Austriju 1179.

Kao pripremu na moguće prelaske migranata preko zelene granice Slovenija je početkom studenog počela postavljati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, a do sada je postavljeno skoro 110 kilometara.

Prošlog tjedna počela ju je postaviti na području graničnog prijelaza Vinica, unatoč novoj hrvatskoj noti kojom je prošle sedmice izražena zabrinutost zbog toga jer se ograda na nekim mjestima postavlja na hrvatskom teritoriju, te opetovanom pozivu da se ona što prije odstrani.

Prilikom odluke da počne postavljati barijere radi usmjeravanja i bolje regulacije izbjegličkog vala slovenske vlasti navodile su da će postaviti 80 kilometara ograde na potencijalno najkritičnijim dijelovima granice na kojima se očekuju mogući ilegalni prijelazi, te da se radi o privremenoj mjeri koja će, ovisno o sigurnosnim prilikama, trajati najviše šest mjeseci, a koja ne prejudicira granicu.