Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija ne zatvara granice iako je pod “velikim pritiskom izbjeglica”

slovenija izbjeglice

Slovenija ne zatvara svoje granice, postupa prema svojim i pravilima Evropske unije i iako je pod velikim pritiskom izbjeglica situacija je pod kontrolom, saopštila je Ambasade Slovenije u Beogradu u povodu navoda o postavljanju ograde na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje.

Saradnja među svim akterima je odlična, zbrinjavanje migranata je odgovarajuće, ocjena je slovenačke vlade koja naglašava da se kontrola mora vršiti, prenosi Tanjug.

“Na graničnom prijelazu Obrežje policajci stvaraju uvjete koji će omogućiti neometan prolaz preko graničnog prijelaza. Policajci ne podižu ograde, već su samo premjestili mjesto gdje migranti čekaju na prijevoz u prihvatne centre, u namjeri da se oslobode vozne trake za putnički i teretni promet”, objašnjavaju iz Ambasade.

Na taj način, dodaju, Slovenija osigurava sigurnost izbjeglicama, kao i putnicima koji prelaze granični prijelaz.

U Sloveniji je do sada registrirano oko 2.700 migranata, a MUP i ostale službe se pripremaju za mogući novi val izbjeglica s Bliskog istoka.

Među njima je otpilike 40 posto Sirijaca, slijede Iračani, Iranci i Afganistanci, a relativno veliki broj ljudi dolazi u Sloveniju bez dokumenata.

Samo 23, od 2.700 registriranih osoba zatražilo je u Sloveniji međunarodnu zaštitu. Među njima je 19 državljana Iraka, jedan Marokanac i tri osobe iz Irana.

Migracijski tok još nije zaustavljen i zbog te činjenice Ministarstvo unutarnjih poslova budno prati događaje na cijelom balkanskom putu, a najviši slovenski politički predstavnici i svi stručno-operatvini organi i organizaciji su u stalnom kontaktu sa susjednim i drugim europskim državama i institucijama.

“Situaciju ocjenjujemo redovito i savjetujemo se u duhu europskih pravnih obveza i solidarnosti. Slovenija očekuje da će današnji sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu donijeti zajednička rješenja za migracijsku problematiku, tu je ključna solidarnost”, navedeno je u saopštenju Ambasade Slovenije.