Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija očekuje finansijsku pomoć EU zbog izbjeglica

izbjeglice

Slovenija očekuje finansijsku pomoć EU-a u suočavanju s izbjegličkom krizom jer ima ograničene resurse i nema predviđena sredstva za troškove za to u državnom proračunu za iduću godinu, upozorila je u petak prilikom obilaska tranzitnog kampa za migrante u Šentilju, blizu granice s Austrijom, slovenska ministrica obrane Andreja Katič.

“Nemamo predviđenih sredstava u proračunu za iduće dvije godine i očekujemo pomoć EU-a”, kazala je Katič. Premijer Miro Cerar izjavio je za Slovensku televiziju kasno sinoć da je njegova vlada već zatražila pomoć Europske unije od 60 milijuna eura za suočavanje s migrantskom krizom, a ta bi joj sredstva bila odobravana u razdoblju od idućih 6 mjeseci, te da očekuje i pomoć policija nekih europskih država u zaštiti schengenske granice prema Hrvatskoj od prevelikog i nekontroliranog migrantskog priljeva.

Govoreći o posljedicama izbjegličke krize za Sloveniju, Katič je danas na Šentilju, gdje se nalazi najveći kamp za migrante, navela kako je na kontroli migrantskog priljeva trenutno angažirano 550 vojnika koji bi mogli dobiti dodatne ovlasti na granici ako se aktivira izmijenjeni zakon o obrani, koji je ovog tjedna dopustio tu mogućnost.

No, za zemlju koja ima ograničene resurse i najmanja je država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti nemoguće je izdržati dolazak 5 do 10 tisuća migranata dnevno, koliko u nju ovih dana ulazi iz Hrvatske, upozorila je slovenska ministrica obrane.

“Proporcionalno gledajući, to bi bilo kao da ih Njemačka dnevno mora primiti pola milijuna”, rekla je Katić, a suradnju sa susjednom Austrijom na rješavanju izbjegličke krize ocijenila vrlo dobrom.