Slovenija odredila lokacije za privremeni smještaj migranata

izbjeglice-slovenija

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na svojim mrežnim stranicama popis lokacija na kojima bi u slučaju potrebe moglo smjestiti 7 703 osobe, migrante u prolasku kroz Sloveniju na putu za Europsku uniju te tražitelje azila.

Među dvadesetak lokacija glavne su Šentilj i Dobova gdje je moguće smjestiti po dvije tisuće osoba, a 300 bi bilo moguće smjestiti i uz granični prijelaz Gruškovje (Macelj). Ostale lokacije su uglavnom vojni i gospodarski objekti, parkirališta i slično.

Kako prenosi Hina, u Sloveniji je u zadnjih nekoliko tjedana održano više prosvjeda u raznim gradovima i naseljima u kojima vlada kani osnovati centre za prihvat migranata u slučaju potrebe. Predsjednik Slovenije u petak je zato predložio dijalog između vlade i oporbe te razgovore s lokalnom samoupravom o tome gdje bi se migranti mogli smjestiti te koliko bi ih Slovenija najviše mogla primiti.

Ravnatelj slovenske policije Marijan Fank izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Delo” kako je teško dati jasnu prognozu o mogućnosti da Sloveniju ponovno zahvati golemi migrantski protok, kako se to dogodilo prošle jeseni, ali da su za slučaj takve dinamike spremni planovi.

– Imamo planove, ali nema jamstva da će se oni moći u cijelosti provoditi i stvoriti sigurnosnu situaciju kakvu želimo -, kazao je ravnatelj slovenske policije. Za svaki slučaj postoji i plan s najoštrijim mjerama, a to je “djelomično zatvaranje granice i bitno oštriji režim prijelaza”.

– Policija vodi brigu da u vezi s migrantima sigurnosna situacija postane stabilna i nema najava da bi migranti izazivali incidente -, kazao je Fank. – No, raste netolerantnost prema migrantima, pa nas brine da može doći do suprotnog učinka, da migranti postanu žrtve incidenata -, kazao je Fank.