Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija počela podizati ogradu na granici sa Hrvatskom

slovenija-ograda

Slovenska vojska rano jutros počela je postavljati skoro dva metra visoku žičanu ogradu na šengenskoj granici prema Hrvatskoj, javlja reporter Anadolu Agency.

Ograda bi, kako je ranije najavila Vlada Slovenije, trebalo da pomogne u usmjeravanju kretanja migranata koji se nalaze na “balkanskoj ruti” kroz Sloveniju.

Prvi metri ograde postavljeni su kod mjesta Veliki Obrež u Sloveniji, u blizini rijeke Sutle, ali i na drugim punktovima duž granične linije sa Hrvatskom.

slovenija-ograda1

Ograda se sastoji od metalnih stupova zabijenih u zemlju koji su visoki oko 180 centimetara. Nakon zabijanja metalnih šipki, vojnici između njih razvlače žicu iz kolutova koju na granicu dovoze vojni kamioni.

Vojska je na slovenskoj strani granice zabranila pristup mjestima na kojima postavljaju ogradu, neposredno uz obalu Sutle.

Postavljanje ograde, kako javlja reporter AA s mjesta događaja, moguće je promatrati samo sa hrvatske obale Sutle, kod mjesta Vukovo Selo. Prema najavama iz Slovenije, bit će postavljeno oko 150 kilometra ograde.

Postavljanje tehničkih barijera na dijelu granične crte između Slovenije i Hrvatske u utorak je najavio slovenski premijer Miro Cerar. On je rekao kako to podrazumijeva postavljanje i žičane ograde na pojedinim dijelovima granice, koja je ujedno i šengenska granica. Napomenuo je kako postavljanje tehničkih barijera ne znači i zatvaranje slovenske granice.

„Ponavljam da Slovenija ne zatvara granicu, nego ovim samo sprečava nekontroliran i raspršen ulazak izbjeglica u zemlju“, kazao je Cerar.

slovenija-ograda2

Slovenska vlada je u ponedjeljak navečer održala vanrednu sjednicu na kojoj je donijeta politička odluka o poduzimanju hitnih mjera u vezi sa novim valom migranata. Prema informacijama Vlade, prema Grčkoj se kreće grupa od oko 30.000 migranata sa Bliskog i Srednje istoka koji će krenuti „balkanskom rutom“, koja prolazi i kroz Sloveniju, u nastojanju da stignu u zemlje zapadne Evrope.

S obzirm na najavu Austrije i Njemačke o smanjenju broja migranata koje će puštati da prelaze njihovu granicu, to može dovesti do zadržavanja nekoliko hiljada ljudi u Sloveniji, koja im zbog ograničenih kapaciteta neće moći pružiti adekvatan smještaj, hranu i zdravstvenu zaštitu. Prema Cerarovim riječima, to bi moglo proizvesti humanitarnu katastrofu.