Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija suspendira Šengen i pojačava kontrolu granice

izbjeglice slovenija

Slovenija će od ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendovati šengenski režim, najavili su slovenački premijer Miro Cerar i ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Cerar je, na kraju svoje posjete području blizu granice s Mađarskom, rekao novinarima da su mjere za pripremu ponovne granične kontrole prema Mađarskoj već počele i da će se primjenjivati od ponoći, obrazloživši tu mjeru činjenicom da EU još nije zauzela jedinstven stav o izbjegličkom problemu.

On je naveo da će tim potezom Slovenija lakše kontrolisati protok ljudi i da je ne bi iznenadila neka veća grupa izbjeglica i migranata.

“Stanje moramo imati pod nadzorom, primati i pomagati ljudima u nevolji, ali ćemo ih tretirati u skladu s predviđenim postupcima, uvažavajući naše integracione i bezbjednosne prilike”, naglasio je Cerar.

Ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar rekla je da je privremeno ukidanje šengenskog režima prema Mađarskoj bila neizbježna i hitno potrebna mjera da bi se ovladalo migracijskim tokovima i spriječio nekontrolisani priliv izbjeglica i migranata na slovenačku teritoriju, prenose hrvatski mediji.

Ona je dodala da će Slovenija povodom izbjeglica i dalje iskazivati evropsku solidarnost.

Austrija je od 19.00 sati uvela mjere granične kontrole na tri prelaza prema Sloveniji, što je Beč ovih dana i najavljivao.