Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija u ponoć zatvara balkansku rutu!

izbjeglice

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije u utorak je izvijestilo kako će Slovenija od srijede (večeras) u ponoć zahtijevati ispravne EU vize za prelazak svoje granice, što će označiti početak zatvaranja glavne balkanske rute za migrante, javlja Associated Press.

Iz MUP-a Srbije tvrde kako su tu informaciju dobili od Slovenije te da će postupiti u skladu s novim okolnostima i zatvoriti svoje granice s Makedonijom i Bugarskom za izbjeglice i druge migrante koji nemaju ispravne vize, prenosi agencija Hina.

– Srbija si ne može dopustiti da postane sabirni centar za izbjeglice, stoji u saopštenju.

To bi značilo da tisuće izbjeglica koje se trenutno nalaze u Grčkoj na granici s Makedonijom neće moći nastaviti svoj put prema Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Danas popodne, Turska je potvrdila sporazum s Grčkom prema kojem bi uzimala natrag migrante koji pokušavaju ući u Evropsku uniju. Procjenjuje se kako je ove godine s obale Turske prema grčkim otocima otputovalo više od 130,000 migranata.

Državni sekretar za migracije u slovenskoj vladi Boštjan Šefic izjavio je kako će se Slovenija moći posvetiti prihvaćanju 863 migranta koji se sada nalaze u Grčkoj i Italiji, a koje planira primiti ove godine, nakon što prestanu nezakoniti dolasci migranata balkanskom rutom.

– Obvezali smo se da ćemo u okviru relokacije migranata iz Grčke i Italije primiti 863 ljudi, od toga 572 u prvoj fazi”, kazao je Šefic u razgovoru za Slovenski radio.

U Sloveniju će biti primani u manjim grupama i postupno, s time što će se o broju raspoloživih mjesta za migrante svakih nekoliko mjeseci obavještavati Evropska komisija.

Migranti koji se sada nalaze u Italiji i Grčkoj primit će se prema dogovoru s Bruxellesom tako da će azil tražiti u Sloveniji, gdje će se odvijati i cijeli postupak traženja međunarodne zaštite, a ukoliko stvari s njihovom integracijom u društvu budu tekle dobro i ako za to bude kapaciteta Slovenija će kasnije možda primiti i više migranata putem njihove relokacije, istaknuo je Šefic.

Drušvena integracija po njegovu objašnjenju znači da će se azilantima trebati osigurati smještaj, tečajevi jezika i mogućnost da se odrasli zaposle, dok će djeci i mladima biti pružena mogućnost školovanja.

Iako očekuje da će balkanska migracijska ruta biti postupno zatvorena, Slovenija ne isključuje mogućnost da će idućih dana na njenim granicama doći i do “proboja granice” ako se dio od velikog broja migranata koji su sada u Grčkoj ilegalnim kanalima uputi prema Sloveniji i centralnoj Evropi.