Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službenici Parlamenta stekli znanja o usklađivanju zakonodavstva s EU

FNA_59101

Državni službenici Federalnog parlamenta stekli su nova teorijska i praktična znanja o približavanju domaćeg zakonodavstva pravnoj stečevini EU na radionici koja je održana danas u okviru Twinning Light projekta „Podrška administrativnim strukturama za poslove integracija u EU parlamenata u BiH“.

– Radi se o jačanju zakonodavnih struktura i edukaciji poslanika i državnih službenika kako bi proces usklađivanja bh. zakonodavstva s onim u EU bio što efikasniji – izjavio je sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić.

Budući da Federalni parlament ima profesionalne državne službenike ocijenio je da neće biti prepreka pri usklađivanju propisa s pravnom stečevinom EU.

– U tom procesu do sada je ostvaren veliki napredak u Federaciji BiH. To je kompleksan posao koji se nikada ne završava, te je potrebno ne samo uskladiti već i provoditi propise – konstatovala je stručna savjetnica iz Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU Minela Alajbegović.

S predstavnicima navedenog Ureda državni službenici Parlamenta FBiH na radionici su proveli vježbu, tokom koje su analizirali Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, te razmotrili usklađenosti propisa s EU zakonodavstvom.

– Ovakva edukacija pomaže državnim službenicima, koji konstantno moraju pratiti proces usklađivanja zakonodavstva budući da Evropska unija svakodnevno usvaja nove propise, odnosno raniji propisi se dopunjuju ili mijenjaju – istakla je Alajbegović.

Twinning Light projekt podržava Narodna skupština Mađarske, te su predstavnici ove institucije na radionici prenijeli svoja iskustva i načine na osnovu kojih postupaju u procesu prilagođavanja zakonodavstva s EU.