Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smanjen priliv migranata u Sloveniju

izbjeglice slovenija

Prema podacima slovenske policije u toku jučerašnjeg dana u Sloveniju je ušlo 1.308 migranata, dok je u proteklim danima zabilježeno znatno smanjenje priliva novih izbjeglica čak ispod hiljadu dnevno.

Tako je u nedjelju ušlo 880, a u ponedjeljak 897 migranata što je najmanji podatak od početka migrantske krize koji je zahvatio Sloveniju, od 16. oktobra prošle godine. Slovenska policija prema jutrošnjim podacima nije evidentirala dolazak novih migranata u prvim satima današnjeg dana.

Kako je došlo do znatnog smanjenje priliva migranata najbolje svjedoči i podatak da ih prema jutrošnjim podacima slovenske policije nema registriranih u prihvatnim centrima u Sloveniji izuzev njih 35 u Centru za strance.

Od 1. januara do jutros u Sloveniju je ušlo 27.538 migranata, a ukupno od kada su izbjeglice počele ulaziti u Sloveniju, 16. oktobra 2015. godine ukupno njih 406.142 migranata.

Istovremeno iz Slovenije u Austriju je u toku jučerašnjeg dana nakon pružanja humanitarne i zdravstvene pomoći, te policijske evidencije i registracije prebačena su 1.034 migranta, a jutros dodatnih 200. Kako je smanjen priliv migranata u Sloveniju tako je smanjenje evidentirano i u njihovom prebacivanju u Austriju pa je tako u tu državu u ponedjeljak prebačen rekordno nizak nivo od svega 904 migranata od kada traje migrantska kriza, odnosno od njihovog početka prelazaka, 20. oktobra 2015. godine.

Od 1. januara do jutros iz Slovenije u Austriju prebačena su 28.073 migranta.