Smrtna kazna predstavlja nehuman i ponižavajući postupak

vijece evrope

Evropska unija (EU) i Vijeće Evrope (VE) na Evropski i Međunarodni dan borbe protiv smrtne kazne, ponovo potvrđuju svoje snažno protivljenje upotrebi smrtne kazne, navodi se u saopćenju EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o zajedničkoj izjavi visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federice Mogherini i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda povodom Evropskog i Međunarodnog dana borbe protiv smrtne kazne, 10. oktobra.

“Smrtna kazna predstavlja nehuman i ponižavajući postupak, nema nijedan dokazan značajan efekat odvraćanja i dovodi do neopozivosti sudskih grešaka s kobnim ishodom. U zemljama članicama nije izvršeno nijedno pogubljenje u posljednjih 18 godina. Vijeće Evrope i Evropska unija pozivaju sve evropske zemlje da ratifikuju protokole Evropske konvencije o ljudskim pravima koji imaju za cilj ukidanje smrtne kazne”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ističe se da Vijeće Evrope i Evropska unija osuđuju kontinuiranu upotrebu smrtne kazne u Bjelorusiji. Odlučno apeluju na bjeloruske vlasti da preostale smrtne kazne zamijene blažim kaznama i da bez odlaganja proglase formalni moratorijum na pogubljenja kao prvi potez ka ukidanju smrtne kazne.

“Vijeće Evrope i Evropska unija sa zabrinutošću konstatuju da je u posljednjih godinu dana povećan broj lica pogubljenih zbog izvršenja krivičnih djela u vezi s drogom u nekoliko zemalja koje primjenjuju smrtnu kaznu za takve prekršaje. Obje organizacije posebno su zabrinute zbog pogubljenja maloljetnika, što je protivno međunarodnom pravu. Stvar je još urgentnija jer je nekoliko Evropljana pogubljeno 2015. godine, a još nekoliko ih čeka izvršenje smrtne kazne zbog krivičnih djela u vezi s drogom”, naglašava se u saopćenju.

Vijeće Evrope i Evropska unija pozdravljaju Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o moratorijumu na upotrebu smrtne kazne usvojenu 18. decembra 2014. Kako se broj glasova za rezoluciju povećao u odnosu na prethodne četiri takve rezolucije, te pošto su skoro dvije trećine zemalja ukinule smrtnu kaznu bilo u zakonu ili u praksi, očigledno je da postoji jasno izražen globalni trend u pravcu ukidanja smrtne kazne.