Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spahić: Na putu ka EU sve zemlje mijenjale su Ustav

Ibro_Spahic

Bosanskohercegovački put u Evropsku uniju (EU), na temelju Agende koju su usvojile sve institucije vlasti u BiH, znači da je 20 godina poslije Općeg mirovnog sporazuma u BiH, ostvaren (ne)vidljivi politički pomak i u shvatanju nužnosti promjene ili donošenja novog Ustava BiH, kaže predsjednik Građanske demokratske stranke BiH (GDSBiH) Ibrahim Spahić povodom otvaranja pitanja o ustavnom uređenju BiH u kontekstu predstojećih reformi na briselskom putu BiH.

[pull_quote_right]Bh. društvo mora temeljito promijeniti državne i lokalne strukture i početi primjenjivati obrasce dobrog upravljanja ekonomskim, socijalnim i drugim procesima[/pull_quote_right]

Sve zemlje, koje su prošle put kroz koji sada prolazi BiH, mijenjale ili mijenjaju svoj Ustav i usaglašavaju zakonodavstvo sa EU, a bez tog procesa nemoguće je ostvariti cilj koji je i pred BiH, a to je kandidatski status i članstvo u EU, kaže Spahić.

BiH se nalazi pred suštinskim reformama kroz koje prolaze sve zemlje koje su izabrale članstvo u EU kao svoj strateški cilj. To podrazumijeva i demokratski dijalog i dogovor svih aktera ekonomskog, socijalnog, kulturnog i političkog života u BiH, jednako vlasti i opozicije i civilnog društva.

Stvarni problem u BiH – nezaposlenost, siromaštvo i socijalna bijeda – zahtijevaju i razuman dijalog predstavnika radnika i poslovne zajednice i izvršne i zakonodavne vlasti, ali i uključivanje u dijalog autentičnih predstavnika svih zainteresiranih institucija nauke, obrazovanja i kulture te stručnih asocijacija i udruženja penzionera, nezaposlenih i ostalih organizacija na rješavanju životnih pitanja i afirmiranju građanskih inicijativa za evropski put BiH.

Po svim anketama, građani BiH u EU prepoznaju zajednicu u kojoj će imati jednaka prava na rad i sigurnost svojih porodica i ostvariti bolji standard života, i zato su nezaobilazne najkreativnije inicijative i građanska akcija. Posebno je važno analizirati realne i krajnje dramatične pokazatelje Ujedinjenih nacija (UN) o stanovništvu BiH, danas i do kraja 21. vijeka, navodi Spahić.

Postavlja se ključno pitanje: kako i na temelju kojih programa, osigurati budućnost bh zajednice i učiniti BiH efikasnijom kako bi se suočila sa izazovima održivog razvoja?

Odgovor je sadržan, između ostalog, u ostvarivanju usvojene Agende i promjenama bh zakonodavstva, što podrazumijeva ustavnu reformu i racionalizaciju strukture upravljanja na svim razinama državne infrastrukture, kaže se u izjavi.

Bh. društvo mora temeljito promijeniti državne i lokalne strukture i početi primjenjivati obrasce dobrog upravljanja ekonomskim, socijalnim i drugim procesima, smatra Spahić.

U nastavku izjave, Spahić kaže da se na evropskom putu BiH povremeno ispoljava i nerazumijevanje suštine i slova Općeg mirovnog sporazuma, kao i odgovornosti za mir, stabilnost i razvoj BiH, izraženih kroz sve anekse Sporazuma, a posebno kroz dvije bitne odrednice o nadređenosti Evropske konvencije svim članovima Aneksa 4 i kontinuitetu države BiH, koja je priznata kao punopravna članica UN-a 1992. godine.

Entiteti, kantoni i Distrikt Brčko, i sutra euroregije i drugi oblici udruživanja kao što su moderne urbane i ruralne asocijacije, predstavljaju unutrašnje principe organiziranja decentralizirane i uređene zemlje koja se ne odriče i kojoj se ne mogu odreći nadležnosti države u unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Svako tumačenje izvedeno iz dnevno političkih razloga, predstavlja gubitak vremena i energije te sužava prostor za posvećenost razvoju, stabilnosti i miru u BiH i regionu.

BiH i zemlje u našem bližem ili daljem susjedstvu su ili članice EU, ili teže članstvu u EU i rade na usvajanju istih evropskih standarda i vrijednosti. To podrazumijeva saradnju, a ne konfrontaciju, kaže se na kraju izjave predsjednika GDS-a Ibrahima Spahića.