EU u fokusu

Španija bi mogla da postane poput Grčke

02/08/2015

Španija bi mogla da postane poput Grčke ukoliko joj budu nametnute iste mjere štednje – upozorio je bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis.

On je u intervjuu španskom listu “Pais” rekao: “Španci bi trebalo da analiziraju svoju ekonomsku i socijalnu situaciju i da na osnovu toga procijene šta je potrebno njihovoj zemlji, nezavisno od toga šta se događa u Grčkoj ili negdje drugdje”, prenela je agencija AFP.

-Opasnost da Španija postane Grčka je uvijek prisutna i ona će postati stvarnost ako se ponove iste greške koje su nametnute Grčkoj – istakao je bivši grčki zvaničnik.

Varufakis, ekonomista s neuobičajenim idejama o euru i restrukturiranju grčkog duga, podnio je ostavku dan nakon što su Grci na referendumu 5. jula glasali protiv uvjeta paketa pomoći Grčkoj.

Grčka vlada je, međutim, na samitu eurozone 12. i 13. jula prihvatila još oštrije uslove dobijanja pomoći od onih koji su bili aktuelni u vrijeme referenduma.

Španski premijer Marijano Rahoj i njegova konzervativna stranka PP upozoravaju da bi Španija, kojoj kasnije ove godine predstoje opći izbori, mogla ponovo da zapadne u krizu ukoliko novoosnovana ljevičarska stranka Podemos, bliska vladajućoj grčkoj Sirizi, poslije eventualne pobjede na izborima promijeni ekonomski kurs.

Na pitanje o izjavama španske vlade, Varufakis je naveo da je Grčka “postala neka vrsta fudbalske lopte za desničarske političare, koji koriste Grčku da zaplaše svoje građane.”

Španija je 2013. izašla iz petogodišnje recesije, a prognoze su da će ove godine ta zemlja zabilježiti ekonomski rast od 3,3 posto, prenosi Tanjug.

Stopa nezaposlenosti je, međutim, još visoka i iznosi 22 posto, što je druga najveća stopa u eurozoni poslije Grčke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.