Specijalni predstavnik EU podržao inicijativu sadnje drveća “Let's Do It”

Wigemark

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, izrazio je podršku ovogodišnjoj inicijativi sadnje drveća koju organizuje Let's Do It! u Bosni i Hercegovini. Hiljade volontera će širom zemlje sutra saditi sadnice.

– Akcija sadnje drveća Let's Do It! se dešava u trenutku kada se države širom svijeta pripremaju da postignu novi globalni dogovor o klimatskim promjenama u decembru u Parizu. Mnogi od nas su vidjeli i doživjeli efekte klimatskih promjena. Ogromne količine stakleničkih gasova koje se ispuštaju u atmosferu zagrijavaju planet brže nego ikada. Na više načina, drveće može umanjiti ove efekte. Za Evropsku uniju, spriječavanje destabilizirajućih klimatskih promjena i prilagođavanje na njihove posljedice su ključni prioriteti, i mi smo ponosni što možemo podržati hiljade volontera koji će saditi sadnice širom zemlje. Takve volonterske, građanske akcije pokazuju da svako od nas može poduzeti korake i napraviti izbore kako bismo rješavali ovaj globalni problem – rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Specijalni predstavnik EU u BiH već treću godinu podržava aktivnosti Let's Do It!, najvećeg ekološkog volonterskog pokreta koji organizuje godišnje akcije čišćenja ilegalnih deponija smeća i pošumljavanja šuma i javnih prostora, podsjećaju u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

– Let’s Do It pokret u Bosni i Hercegovini postoji već četiri godine i uvijek težimo biti pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena. Svojim radom i zalaganjem želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Ponosni smo na podršku Ureda specijalnog predstavnika EU i zaista smo sretni zbog uspješnog partnerstva koje traje još od 2013. godine. Volonterska akcija sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za jedan dan“ starije građane podsjeća na njihovu mladost i vremena koja su prošla, a mlađima daje nadu u bolju i svjetliju budućnost – naveo je Junuz Elkaz, lider Let’s Do It! pokreta.