Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum između EU i Turske: U Grčku jučer i jutros stigao 321 migrant

grcka deportacija migranata

U Grčku je jučer u okviru sporazuma između Turske i EU o razmjeni migranata, stiglo 120 izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema službenim podacima Grčke jučer je na Lezbos stiglo 116, a na otok Samos četiri izbjeglice. Kako javljaju sigurnosni izvori jutros je na otok Lezbos došla 101 izbjeglica.

U Tursku su jučer u sklopu istog sporazuma stigle 123 iz Grčke, te je sada broj izbjeglica vraćenih u Tursku povećan na 315. Turska i Evropska unija su 18. marta u Briselu postigli dogovor s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudima.

Prema tom dogovoru, Turska će prihvatiti sve migrante za koje se utvrdi da su iz Turske prešli na grčke otoke. Za sve migrante koji nisu došli iz Sirije u Turskoj pokrenut će biti postupak njihovog vraćanje u zemlje porijekla, dok će migranti iz Sirije biti smješteni u kampove u Turskoj. Za svakog prihvaćenog migranta će iz Turske u Evropsku uniju biti poslana po jedna izbjeglica iz Sirije koja je uredno registrirana u Turskoj.

U prvoj etapi je planirana razmjena 72.000 ljudi, a sve troškove povrata i razmjene migranata će snositi Evropska unija.