Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija će morati da se usaglasi sa zajedničkim stavovima EU

Axel Dittmann

Njemački ambasador u Beogradu Axel Dittmann rekao je da za Srbiju nema novih uslova u vezi sa Kosovom, te da će na kraju procesa pristupanja EU Beograd morati da slijedi politiku Brisela prema Rusiji.

Axel Dittmann je za “Blic” rekao da Njemačka podržava dijalog Beograda i Prištine, ali prije svega reforme u Srbiji, naročito u okviru poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, u procesu pristupanja EU.

On je ocijenio da je otvaranje poglavlja o vladavini prava jedna od najvažnijih stvari koje je Srbija uradila na putu ka EU.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija na kraju evropskog puta morati da prizna Kosovo, Axel Dittmann je rekao da je zajednički pregovarački okvir sasvim jasan – cilj je sveobuhvatna normalizaciija odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma.

“Osim toga, novih uslova nema”, naglasio je Axel Dittmann.

Kada je riječ o tome da li Berlinu smetaju veze Srbije i Rusije, Axel Dittmann je naveo da Njemačka nema problem sa tim što Beograd ima dobre odnose sa drugim zemljama, ali je napomenuo da će, što se Srbija bude više integrisala, morati da se usaglašava sa zajedničkim stavovima EU jer je donijela stratešku odluku o članstvu u EU.

“Što se dalje i snažnije integriše Srbija mora sve više da preuzima zajedničke spoljnopolitičke stavove EU”, rekao je Axel Dittmann.

Povodom nađenog oružja nedaleko od porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, Dittmannje rekao da se čudi medijskim izveštajima i teorijama zavjere o navodnom miješanju zapadnih država.