Srbija otvorila prva dva pregovaračka poglavlja

vucic hahn

Srbija je u ponedjeljak navečer otvorila prva dva pregovoračka poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om, skoro dvije godine nakon što su pregovori službeno proglašeni otvorenima.

“Čestitam svim građanima Srbije na ovom velikom uspjehu. Ovo je za nas važan i velik dan, jedan od povijesnih dana. Više ne moramo sanjati snove o Europskoj uniji, sada moramo samo naporno raditi i ako budemo to činili bit ćemo dio europske obitelji”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu.

Vučić je na konferenciji za novinare čestitao “na ovom uspjehu i narodu u Republici Srpskoj”. “Ovao je važan dan i za naš narod u Republici Srpskoj i ja im čestitam u ime vlade Srbije”, rekao je Vučić.

Na prvoj pristupnoj konfernciji Srbija je otvorila pregovore u dva poglavlja – Financijski nadzor i Ostala pitanja.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest u tome što će se oni voditi i u poglavlju 35 – Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja. To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji. Međutim, u slučaju Srbije u okviru toga poglavlja, pratit će se njezini odnosi s Kosovom, stoga se ono otvara među prvima a bit će zatvoreno kao zadnje poglavlje u pregovorima.

U pregovaračkom okviru EU-a od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom. To neki tumače i kao puno srbijansko priznanje Kosova, ali nema suglasnosti oko takve intepretacije te odredbe.

Povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je prije pristupne konferencije da zemlja koja namjerava ući u EU-u ne može biti u svađi sa svojim susjedima.

Na novinarsko pitanje hoće li Srbija na kraju pristupnog procesa morati priznati Kosovo, povjerenik Hahn nije izravno odgovorio. “Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko godina. Mi smo tek na početku procesa. Važno je da obje zemlje i Srbija i Kosvo prihvate načelo da se međusobno ne blokiraju na putu prema EU-u”, rekao je Hahn.

Vučić je istaknuo da je njegova vlada svjesna da ih u pristupnim pregovorima čeka težak i naporan posao, ali je izrazio uvjerenje da Srbija može obaviti svoj dio posla do 2019., a poslije je na EU-u da odluči kada će primiti Srbiju.

Srbijanski premijer je zahvalo njemačkoj kancelarki jer je ispunila obećanje koje mu je dala da će prva poglavlja biti otvorena kada Srbija ispuni uvjete za to.

Na pitanje jednog kosovskog novinara kakvu poruku šalje time će se sljedećih dana sastati “s luđakom iz Republike Srpske”, Vučić je prekinuo novinara, kazavši da ne dopušta da se vrijeđa Milorada Dodika. “Ja se s Miloradom Dodikom u puno stvarni ne slažem, ali ne dopuštam da ga se vrijeđa”, rekao je.

Srbija je dobila status kandidata u ožujku 2012., a pristupni pregovori proglašeni su otvorenim 21. siječnja 2014., pošto su pod okriljem EU-a postignuti prvi sporazumi o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se oni provode.