Srbiji još oko 400.000 eura za smještaj izbjeglica

davenport

EU delegacija je, na molbu Vlade Republike Srbije, spremna da obezbijedi oko 400.000 eura pomoći za pripremu privremenog smještaja za izbjeglice u Beogradu. Izabran je i partner iz nevladinog sektora koji će voditi projekat ove pomoći, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Time je hitna finansijska pomoć EU Srbiji za rješavanje izbjegličke krize dostigla skoro 2,5 miliona eura.

Kako se navodi, razgovara se i o daljoj pomoći.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Michael Davenport, izjavio je da će EU nastaviti da podržava reforme sistema dobijanja azila u Srbiji, kao i poboljšanje kontrole granica.

“EU je zadovoljna što može da obezbijedi ovu dodatnu pomoć Srbiji. Vlada Srbije je reagovala pozitivno i odgovorno na izbjegličku krizu. Kao i u slučaju velike pomoći tokom i nakon prošlogodišnjih poplave, EU je vodeći partner Srbije u suočavanju sa novim izazovima. EU od početka podržava napore Srbije, obezbjeđujući pomoć izbjeglicama preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije. Oni rade fantastičan posao”, rekao je Davenport, prenosi se iz Delegacija EU u Srbiji.

EU je, zaključuje Davenport, spremna da obezbijedi dalju pomoć, shodno procjenama srbijanske Vlade.

“Ovaj izazov je pred čitavom Evropom. Naša obaveza je da pronađemo održivo rješenje u duhu solidarnosti. Srbija u tome ima svoju ulogu”, poručio je ambasador EU u Srbiji.