Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbiji odobreno 39,7 miliona eura pristupne pomoći

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske komisije potpisali su danas finansijski sporazum kojim se Srbiji odobrava prvih 39,7 miliona eura pristupne pomoći (IPA II) za 2015, od ukupno 196,6 milina eura.

Kako javlja Tanjug, u narednom razdoblju bit će potpisana još dva finansijska sporazuma u iznosu od 80 miliona eura i 76,9 miliona eura. Sporazum su potpisali srbijanska ministrica za europske integracije i nacionalni koordinator programa IPA Jadranka Joksimović i direktorica Generalnog direktorata za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Catherine Wendt.

Kako je priopćeno iz Vlade Srbije, sredstva su namijenjena realizaciji projekata u područjima reforme pravosuđa i unutrašnjih poslova kao i projekata koji pridonose procesu pregovora i usklađivanja s propisima EU. Između ostalog, iz programa će se finansirati jačanje kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i terorizma, jačanje interne kontrole unutar Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv korupcije, uspostavljanje učinkovitog sustava za hitne slučaj, provođenje Akcijskog plana za poglavlje 23 i unapređenje učinkovitosti tužilaštava.