Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Wigemark: Statistika će igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku BiH ka EU

16/02/2018

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je statistika izuzetno bitna za svaku zemlju koja želi postati članicom EU, jer su pouzdana statistika i podaci od ključne važnosti za određivanje vrste reformi koje će se provesti.

To je izjavio povodom današnjeg početka novog Twinning projekta ” Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini”.

Wigemark je izrazio zadovoljstvo što EU ima priliku ponovo pružiti podršku državnoj i entitetskim agencijama za statistiku koje igraju značajnu ulogu u prikupljanju i procesuiranju podataka za cijelu BiH.

Kako je rekao, u okviru ovog twinning projekta Danska, koja je članica EU, podijelit će sa BiH svoja nacionalna iskustva, ali i iskustva iz djelovanja u evropskim okvirima rada s EUROSTAT-om, što će doprinijeti unaprjeđenju kapaciteta zavoda i agencija za statistiku BiH.

Šef Delegacije EU je mišljenja da su statistički podaci bitni i u kontekstu nedavno predstavljene Strategije EU za zapadni Balkan.

– Važno je imati pouzdane pokazatelje koji će omogućiti dugoročno planiranje nekih narednih mjera u budućnosti, a ono što Strategija sa sobom nosi jeste, zapravo, planiranje – kazao je.

Naglasio je da je od ključnog značaja imati dobru i pouzdanu statistiku te da je statistika pitanje koje ne treba politizirati.

Direktor Agencije za statistiku BiH i voditelj Twinning projekta Velimir Jukić podsjetio je da je ova vrsta projekata zapravo pomoć Evropske unije zemljama koje su na putu da postanu njene članice, u smislu usvajanja evropskih standarda i približavanja pravne stečevine EU.

Istakao je da je ovaj projekt značajan za BiH, jer će kroz realizaciju ciljeva projekta ostvariti rezultate u nekoliko područja statistike te da se u oblasti nacionalnih računa očekuje izrada indikatora na razini regija, koji će pokazati koliko su one razvijene.

Između ostalog, kroz ovaj projekt bit će unaprijeđen i statistički poslovni registar BiH koji je bitan, ne samo za ekonomiju, već i za institucije i stručnu javnost.

Imajući u vidu iskustva iz prethodnih twinning projekata iz područja statistike Jukić je izrazio očekivanje da će i ovaj projekt dati dobre rezultate te da će bh. eksperti kroz realizaciju projekta usvojiti nova znanja.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković također smatra da će i ovaj projekt, kao i prethodni, dati jasne, konkretne i mjerljive rezultate.

Napomenula je da evropska perspektiva podrazumijeva jačanje statističkih kapaciteta i primjenu statističkih standarda te da su prethodni projekti pomogli pri uspostavi evropskog sistema računa, uspostavljanju integriranog sistema socijalne zaštite te razvoju statističkog registra.

Od sadašnjeg projekta, dodala je, očekuje se jačanje kapaciteta kako bi mogli primjenjivati evropske standarde u mnogim statistikama te proširenje obima statističkih istraživanja.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić je rekao da se nakon provođenja ovog projekta očekuje da BiH i statističke institucije u zemlji počnu sa poštivanjem presuda Ustavnog suda.

Podsjetio je na presudu Ustavnog suda iz 2009. godine, koja, po njegovom mišljenju, nije implementirana.

– Radi se o pravnoj legislativi, odnosno objedinjavanju statističkog sistema u BiH, koji bi trebao biti pod jednim krovom, jer znamo da je statistika odigrala bitnu ulogu o svim pitanjima kada govorimo o mapi evropskog puta BiH prije 15 godina – kazao je Kremić.

Zaključio je da će statistika Bosne i Hercegovine igrati bitnu ulogu u daljnjem napretku ka EU.

Twinning projekt “Podrška reformi statističkog sistema u BiH” finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura iz Instrumenta predpristupne pomoći (IPA 2015). Projekt će implementirati statističke institucije Danske u trajanju od 24 mjeseca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.