Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steinmeier: EU zemlje trebaju sarađivati i ne kriviti jedna drugu

steinmeier

Zemlje Evropske unije trebaju sarađivati kako bi našle rješenje za problem izbjegličke krize te izbjegavati kriviti jedna drugu, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednjih nedjelja članice EU počele su sa izažavanjem neslaganja oko toga kako izaći na kraj sa prilivom stotina hiljada izbjeglica koje bježe od rata na Bliskom istoku i drugih dijelova svijeta.

“Moramo se boriti za Evropu. Moramo prestati kriviti jedni druge. Naprotiv, moramo ujediniti snage i sarađivati na evropskom rješenju izbjegličke krize. Ovo je jedini način za Evropu da iz ove krize izađe jača”, izjavio je Steinmeier u intervjuu za grčki dnevni list “Ta Nea”.

Grčka, čija su ostrva prva evropska tačka na koju pristižu izbjeglice, preplavljena je izbjeglicama i migrantima nakon postroženih kontrola na granicama duž balkanske rute. Austrija je prošle sedmice organizovala samit balkanskih zemalja na temu izbjegličke krize, ali nije pozvala Grčku, koja je zato pozvala svog ambasadora iz Beča na konsultacije.

Steinmeier je istakao kako unilateralni potezi zemalja EU ne mogu doprinjeti održivom rešenju problema i dodao kako je potreban zajednički kurs.

“Nijedna strana nema koristi kad unutar EU jedna zemlja okrivljuje drugu. Na taj način ne napredujemo niti jedan korak ka rješenju izbjegličke krize. Raskol koji se sada formira mora ponovo uz veliki trud biti zatvoren”, istakao je šef njemačke diplomatije, prenose agencije.