Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Steinmeier: Trumpov izbor označava početak nove ere

Frank-Walter-Steinmeier12

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a označava kraj jedne ere i predvidio neizvjesna vremena za cijeli svijet, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izborom Donalda Trumpa, završeno je sa svijetom 20. vijeka”, napisao je napisao Steimeier za list “Bild”, dva dana nakon inauguracije 45. predsjednika SAD.

Šef njemačke diplomatije je napisao da je neizvjesno kako će izgledati sutrašnji svijet i koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku.

Ocijenio je da prilikom svake političke tranzicije dolazi do neizvjesnosti i sumnji, ali da u ovim vremenima “novog globalnog nereda” to ide dalje i da je “mnogo toga u igri”.

Steinmeier, za koga se očekuje da će narednog mjeseca biti izabran za novog predsjednika Njemačke, istakao je da će Berlin promovisati slobodnu trgovinu i da će ujediniti napore s Washingtonom u borbi protiv ekstremizma.

Izrazio je sigurnost da će Njemačka “u Washingtonu pronaći sagovornike koji su svjesni da i velike zemlje trebaju partnere”.