Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štrajkovi u Francuskoj zbog Macronovih reformi u javnom sektoru

francuska

Prometne vlasti u Francuskoj su navele da je 30 posto letova u i iz Pariza otkazano, a samo 40 posto brzih vozova i polovina regionalnih linija je aktivno zbog štrajka radnika protiv reformi koje uvodi predsjednik Emmanuel Macron, javlja AFP.

I državni službenici su danas štrajkovali širom države tvrdeći da je ovo samo „pucanj upozorenja“ za Macrona. Štrajkovi su izazvali probleme za stotine hiljada putnika. Mnoge škole, vrtići i biblioteke su zatvorene, dok je i odvoz smeća u velikom dijelu zemlje poremećen.

– Vlada mora više obratiti pažnju i vidjeti stvarnost – rekao je jedan od sindikalnih čelnika Jean-Claude Mailly.

Demonstracije su do sada najteži test za Macrona koji je pokrenuo reformu državnih željeznica i javne uprave. Hiljade državnih službenika je već bilo jednom u štrajku protiveći se planovima za ukidanje 120.000 radnih mjesta u periodu od pet godina, kao i zamrzavanju plaća.

Snažni francuski sindikati su često primoravali vlade da odustaju od politika, ali Macron i njegovi ministri poručuju da neće odustati. Posljednje ankete pokazuju da javnost podržava velikim dijelom ukidanje nekih privilegija uposlenih u javnom sektoru.

Više od 140 skupova je održano u Francuskoj, a popodne je počeo protesti skup u Parizu.