Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Stupanje na snagu SSP-a značajan korak na evropskom putu BiH”

brkic113

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je, u okviru albanskog predsjedavanja SEECP-om, održan danas u Tirani.

Brkić je podvukao značaj SEECP-a kao regionalnog foruma koji, podstičući politički dijalog na svim poljima, predstavlja autentičan glas regiona na međunarodnoj sceni. Pozdravio je napredak i uspjeh koje ostvaruju pojedine članice SEECP-a u približavanju i integraciji u Evropsku uniju (EU).

Naglašavajući važnost iniciranja procesa, koji će voditi ka stvaranju svjetlije perspektive novim generacijama u regionu, Brkić je istaknuo potrebu provedbe strategije SEE 2020, kao regionalnog razvojnog projekta, koji je, istovremeno, dragocjena vodilja u reformskim procesima unutar država.

Stupanje na snagu SSP-a ocijenio je značajnim korakom naprijed na europskom putu BiH, posebno potencirajući spremnost političkih činilaca u BiH na provedbu reformi i ostvarivanje progresa na putu ka integraciji u EU.

Govoreći o perspektivama razvoja bh. društva u kontekstu novog pristupa EU, istaknuo je čvrsto opredjeljenje BiH da provede socijalne i ekonomske reforme, osigura vladavinu prava i unaprijedi mehanizam koordinacije.

Izuzetno pozitivnim ocijenio nastojanja SEECP-a a na ostvarivanju dobrosusjedske suradnje te zajedničkih aktivnosti prema širenju EU na zemlje regiona.

Izrazio je očekivanja da će EU prepoznati opredijeljenost i napore zemalja Zapadnog Balkana za pridruživanje i punu integraciju u EU te da proces prijema novih članica neće biti usporen ili zaustavljen.

Istaknuo je da regionalna suradnja nosi dugoročne dobiti i to u uspostavljanju međusobnog povjerenja i unaprijeđenja odnosa zemalja regiona.

Čestitao je Albaniji na uspješnom jednogodišnjem predsjedanju ovom značajnom regionalnom inicijativom, a budućoj zemlji predsjedavajućoj Bugarskoj, uspješan nastavak koordinacije i djelovanja zemalja učesnica okupljenih oko SEECP-a, saopćeno je iz MVPBiH.