Susret Izetbegovića i Corriasa: Važno je da se BiH približi EU

Izetbegović – Corrias

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas s ambasadorom Republike Italije u BiH Ruggerom Corriasom, između ostalog, o nastavku procesa “Brdo-Brioni” i aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Ove godine će u Bosni i Hercegovini biti održan sastanak na vrhu procesa “Brdo-Brioni”, na kojem će se nastaviti promovisati regionalna saradnja, međusobno povjerenje među državama regije i rješavanja otvorenih bilateralnih i regionalnih pitanja u jugoistočnoj Evropi.

Okupljanju predsjednika država jugoistočne Evrope kao počasni gost će prisustvovati italijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Ambasador Corrias je izrazio zadovoljstvo zbog te činjenice i najavio skore intenzivnije kontakte u vezi s preciziranjem termina održavanja i drugih pojedinosti tog skupa.

Tokom razgovora je zajednički konstatovana važnost nastavka približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a posebno sljedećeg koraka na tom putu, podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji.

Ponovljeno je da aplikacija treba biti kredibilna, jer samo takva ima realne šanse da bude prihvaćena i da Bosna i Hercegovina dobije status zemlje kandidatkinje.

Ambasador Corrias je istakao da kredibilnost aplikacije značajno zavisi od uspostave funkcionalnog mehanizma koordinacije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.