Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više Evropljana protiv Evropske unije

brisel eu

Sve više Evropljana opredjeljuje se protiv Evropske unije zbog migrantske i ekonomske krize, rezultat je ankete koju je proveo američki centar za istraživanje javnog mnijenja “Pju”.

Istraživanje je pokazalo da se sada samo 51 odsto ispitanika pozitivno odnosi prema evropskim institucijama, dok je 47 odsto pesimistički raspoloženo prema EU, a u prosjeku 42 odsto ispitanika smatra da njihova zemlja treba da ima više vlasti.

Prema rezultatima ankete, među glavnim pristalicama evropskih institucija su građani Poljske (71 odsto) i Bugarske (61 odsto).

Samo 27 odsto Grka, 38 odsto Francuza i 47 odsto Španaca se pozitivno odnosi prema EU.
Među pristalicama EU je 44 odsto Britanaca i 53 odsto Škota.
Kako navodi Centar, među mogućim razlozima za nedovoljstvo mogu biti migrantska kriza i ekonomski problemi.

Većina ispitanika smatra da Brisel ne izlazi na kraj sa problemom migracije u Evropi, a mnogi ispitanici su nezadovonjni i mjerama koje je EU preduzimala u ekonomskoj krizi.

Bez obzira na rast pesimističkog raspoloženja prema EU, 70 odsto ispitanika smatra da bi izlazak Velike Britanije iz Unije negativno uticao na evropske institucije.

U anketi, provedenoj od 4. aprila do 12. maja ove godine, učestvovalo je skoro 10.000 građana iz država članioca EU, prenio je Sputnjik.