Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više građana Srbije za ulazak u EU

EU Commission on new EU funding for Iraq

Eurooptimizam u Srbiji u blagom je porastu, a za članstvo u Europskoj uniji (EU) na referendumu bi se izjasnilo 49 posto građana, što je pet posto više nego u prosincu prošle godine, priopćeno je u petak u Beogradu.

Kad bi građani Srbije za 24 sata glasovali na referendumu s pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 49 posto bi glasovalo za, 28 posto bilo bi protiv, 17 posto ne bi sudjelovalo na referendumu, dok šest posto nije sigurno kako bi odgovorilo na ovo pitanje, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja „Europska orijentacija građana Srbije“ koje je sredinom lipnja proveo Ured za europske integracije srbijanske vlade.

Članstvo Srbije u EU podupire pet posto građana više u odnosu na istraživanje provedeno sredinom prosinca prošle godine, a u anketi, rađenoj po standardu Eurobarometra, sudjelovalo 1.012 ispitanika starijih od 18 godina.

Potpora građana reformama je veoma visoka, navodi se u priopćenju i ilustrira podatkom da od ukupnog broja ispitanika njih 71 posto drži kako bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo provoditi i mimo eurointegracijskog procesa.

Borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa 20 posto građana svrstava među najznačajnije reforme koje najviše utječu na njihov svakodnevni život, slijede reforma zdravstvenog sustava (13 posto), reforma obrazovnog sustava (osam posto), poljoprivrede, zaštite ljudskih prava i zaštite potrošača (sedam posto).

Među anketiranim 66 posto građana sugerira da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rješavati neovisno o tome da li to traži EU, što praktički znači da dvije trećine ispitanika podupire opredijeljenost srbijanske vlade za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u potrazi za novim rješenjima.

Članstvo u EU je osobno za 37 posto ispitanika “dobra stvar”, 29 posto smatra da je to loše, a 34 posto je podijeljenog mišljenja – ni dobro ni loše.

Za 17 posto anketiranih članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje vidi 16 posto, a mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU 12 posto.

U ovom istraživanju javnog mišljenja 24 posto ispitanika prepoznalo je da je EU najveći donator Srbije u posljednjih 13 godina, 22 posto misli da je to Rusija, za Japan se izjasnilo 15 posto građana, dok je Kina na četvrtom mjestu s 12 postotaka.

Prema službenim podacima, od 2000. do 2014. godine, EU i njezine države članice su, sa doniranih oko 2,6 milijarde eura, najveće donatori koji su značajno pridonijeli razvoju Srbije, navodi se u priopćenju Ureda za europske integracije srbijanske vlade.