Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska podržava BiH na putu ka EU

izetbegovic-wallstrom333

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je tokom susreta u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margotom Wallström izrazio zahvalnost toj zemlji za dosadašnju podršku BiH, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak provođenje mjera iz Reformske agende.

Naveo je kako Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u mnogim segmentima, pa i u ekonomskom, što pokazuju pokazatelji o broju novozaposlenih.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo što Švedska podržava razvojne procese u BiH, posebno putem Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), koja se realizuje u saradnji s partnerima u BiH.

Wallström je istakla da je Kraljevina Švedska zagovornica proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama. Naglasila je kako su odnosi dviju zemalja prijateljski, od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina.

Izrazila je spremnost da Švedska nastavi podržavati BiH i u narednom periodu, kako bi se BiH što prije uključila u porodicu evropskih zemalja.

Razgovarano je i o intenziviranju ekonomske saradnje, te većem učešću švedskih investitora u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.