Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska postaje nova tranzitna zemlja za migrante

svicarska

Agencija EU za zaštitu granica i obala (Fronteks) saopštila je da Švicarska postaje tranzitna zemlja za migrante koji se kreću ka sjeveru jer su članice evropskog bloka uvele pogranične kontrole.

“U Austriji je u znatnoj mjeri smanjen broj ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, koji su u EU uglavnom ulazili preko Sredozemnog mora, ali je istovremeno, taj broj povećan u Švicarskoj”, navodi se u izvještaju Fronteksa.

Prema navodima izvještaja, manji broj osoba ulazi u Njemačku iz Austrije, ali ih je više primijećeno na granici Švicarske.

Austrija je prošle godine uvela dodatne provjere na svojoj granici sa Italijom i zaprijetila je da će zatvoriti prelaz na Brenerovom prevoju.

Evropski portal “EU observer” ističe da sve ukazuje na to da su pogranične kontrole dovele do preusmjeravanja priliva migranata na alternativne rute.

U Francuskoj je, takođe, prošle godine prijavljeno povećanje priliva migranata za 156 posto u odnosu na prethodnu godinu. Francuzi su prijavili i povećanje pokušaja prelazaka granice iz Španije i Portugala.

Austrija, Danska, Njemačka, Švedska i Norveška, koja nije članica EU, ali je u šengenskoj zoni, uvele su privremene pogranične kontrole.