Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Syriza osvojila 154 mandata

21/09/2015

Ljevičarska stranka Syriza, koju predvodi Alexis Tsipras, osvojila je 35,47 odsto glasova na jučerašnjim izborima, što joj je donijelo 145 mandata, saopštilo je noćas Ministarstvo unutrašnjih poslova poslije prebrojavanja 99,44 odsto glasova.

Konzervativna Nova demokratija osvojila je 28,09 odsto glasova, što je ovoj stranci donijelo 75 mandata u parlamentu od 300 mjesta.

Odziv je bio 56,5 odsto, dok je na izbore u januaru izašlo 63,6 odsto glasača.

Tsipras je u pobjedničkom govoru na centralnom trgu u Atini obećao novu fazu stabilnosti u zemlji u kojoj je održano pet opštih izbora u posljednjih šest godina i najavio da će ostati na vlasti tokom punog četvorogodišnjeg mandata.

“Danas u Evropi, Grčka i grčki narod su sinonomi za otpor i dostojanstvo. Borba će biti nastavljena zajedno u naredne četiri godine”, rekao je Tsipras.

On nije pomenuo paket finansijske pomoći od 86 milijardi eura, ali je Syriza u kampanji potvrdila da će ga realizovati, uz obećanje da će usvojiti mjere za zaštitu osjetljivih socijalnih grupa.

“Pred nama su teškoće, ali imamo čvrstu osnovu. Znamo kuda možemo krenuti, imamo šansu. Oporavak od krize neće doći nekakvom magijom, nego kroz naporan rad”, rekao je lider Syrize.

Njegov prvi zadatak poslije formiranje vlade biće da ubijedi kreditore iz EU da je Grčka usaglasila dovoljno koraka za dobijanje sljedeće tranše.

Sljedeće razmatranje finansijskog programa uslijediće narednog mjeseca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.