Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Tajni dokument MMF-a: Grčkoj ni štednja ne pomaže

01/07/2015

Tajni dokument MMF pokazuje procjenu da bi Grčka uprkos svim mjerama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine, piše Guardian.

Dokument koji su analizirali novinari britanskog lista, a koji je otkrio njemački Süddeutsche Zeitung , pokazuje da Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahtijeve kreditorske trojke neće riješila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Kako ističe Guardian, tajni dokument praktično podržava argument vlasti u Grčkoj da je jedino rješenje za izlazak iz krize i oporavak ekonomije značajan otpis duga.

Projekcija kreditora pokazuje da bi čak i uz 15 godina održivog ekonomskog rasta Grčka dostigla nivo javnog duga, koji je prema kriterijumima MMF neodrživ.

MMF je maksimalan nivo duga za Grčku 2012. postavio na 110 posto BDP, Grci su trenutno na 175 posto, uz prijetnju da on dodatno raste, a uz sve mjere štednje i u idealne uslove bi on do 2030. bio na nivou od 118 posto.

[quote_box_right]MMF je u ponoć potvrdio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi eura, pa je ta zemlja postala prva zemlja u istoriji koja nije izmirila obaveze prema MMF-u[/quote_box_right]

U dokumentu se navodi da su Grcima za šansu za oporavak neophodni “značajni ustupci” i da bi čak i u najboljem mogućem scenariju, uz striktno sprovođenje zatraženih mjera štednje i ekonomski rast od četiri posto u narednih pet godina, grčki dug pao tek na 124 posto do 2022. godine.

Takođe, taj scenario predviđa 15 milijardi eura prihoda od privatizacija, što je pet puta više nego što je prognozirano u “realnom scenariju”. Ni treći scenario, a sva tri podrazumijevaju novi, treći program pomoći Grčkoj, ne najavljuju spuštanje duga na nivo predviđen 2012. godine.

“Jasno je da je neizvjesnost iz prethodnih mjeseci dovela do toga da u svakom slučaju ciljevi iz 2012. godine ostanu nedostižni”, piše u dokumentu.

Ove projekcije su objavljene i izveštaju “Preliminarna analiza održivosti duga za Grčku”, što je jedan od šest dokumenata koji čine “finalni” prijedlog koji su kreditori poslali Grčkoj u petak.

MMF je u ponoć potvrdio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi eura, pa je ta zemlja postala prva zemlja u istoriji koja nije izmirila obaveze prema MMF-u.

Nezvanično, pregovori o održivom rješenju za Grčku se vode u Briselu, ali je premijer Grčke Alexis Tsipras za nedjelju zakazao referendum na kome će grčki narod odlučiti da li će prihvatiti ponudu kreditora i njihove mjere štednje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.