Predsjednik Međunarodne panevropske unije

Terrenoire: Nema EU bez BiH i zemalja jugoistočne Evrope

IMG_0067

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire podsjetio je kako Evropska unija od 1992. godine uspostavlja veze sa BiH

Svečanim otvaranjem i Prvim panelom u Sarajevu je u petak uvečer počeo veliki međunarodni skup posvećen procesu proširenja Evropske unije i izazovima na tom putu, a u organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine (PEUBiH) i Fondacije Konrad Adenauer.

Sudionici konferencije pod nazivom “Izazovi Evropske unije i proces proširenja” istaknuli su neophodnost integracije Bosne i Hercegovine i cijele regije u Evropsku uniju kako bi se osigurali stabilnost i mir na starom kontinentu i u budućnosti.

– Konferencija je centralni događaj u aktivnostima Panevropske unije BiH s ciljem uključenja šire javnosti u proces integracije naše zemlje u EU. Na panelima u okviru Konferencije imat ćemo priliku čuti različita mišljenja o procesu proširenja, regionalne saradnje i budućnosti EU u kojoj je promijenjen odnos snaga između euroskeptika i zagovornika ovog saveza – kazao je ambasador Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire podsjetio je kako Evropska unija od 1992. godine uspostavlja veze sa BiH.

– Nema Evropske unije bez BiH i bez zemalja jugoistočne Evrope. To će nam omogućiti da uspostavimo vanjske granice EU unutar kojih će živjeti evropski narodi – potcrtao je Terrenoire.

Predstavnici bh. institucija su pozvani da što prije uspostave državnu vlast kako bi se nastavio integracijski proces naše zemlje u EU.

– Gotovo godinu dana BiH je bez državne vlade. To nije način da se zaradi povjerenje građana u BiH i institucija Evropske unije. Naši ciljevi su podrška Berlinskom procesu, koji je započela Savezna Vlada Republike Njemačke te evropskom putu zemalja zapadnog Balkana – kazao je Peter Fischer-Bollin, zamjenik šefa Odjela za evropsku i međunarodnu saradnju Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu.

Ambasador Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je kako je EU više od trgovinskog partnera i važnog investitora našoj državi, te da se Briselu jasno mora pokazati zašto smo vrijedni članstva.

– Našim partnerima u EU moramo jasno pokazati kakve vrijednosti i koristi mi donosimo. Ne želimo biti problem koji će dobiti našim ulaskom. Naš evropski put nema alternativu, jer smo suštinski povezani kroz zajedničku povijest i kulturu. Uostalom, ujedinjenija Evropa je stabilnija Evropa – istakao je Brkić.

Na kraju dvodnevnog programa konferencije bit će usvojena Deklaracija koju će Panevropska unija BiH uputiti institucijama EU i BiH, saopćeno je iz PEUBiH.