Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci s Borissovim u Sofiji: Brzina učlanjenja u EU zavisi od našeg rada

thaci – borissov

Predsednik Kosova Hashim Thaci sastao se u Sofiji sa premijerom Bugarske Boykom Borissovim, koji je danas domaćin zajedničkog sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana i čelnika Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovom sastanku razgovarano je o produbljivanju bilateralne saradnje dve zemlje i jačanju evropske perspektive Kosova i celog regiona, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Thaci se zahvalio Borissovu na njegovoj ličnoj posvećenosti jednakoj uključenosti i tretmanu svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj perspektivi za članstvo u EU.

Dvojica lidera su se složila da je nova strategija proširenja EU za zemlje Zapadnog Balkana prava prilika, koju trebaju iskoristiti sve zemlje.

“Svesni smo da brzina učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana zavisiti od sposobnosti i kvaliteta ispunjavanja reformi od strane tih zemalja, a pre svega od sposobnosti za prevazilaženje međudržavnih problema”, rekao Thaci nakon sastanka.

S druge strane Borissov je izjavio da će nastaviti da podržava Kosovo na njegovom putu ka Evropskoj uniji, jer članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU donosi stabilnost, saradnju i blagostanje za sve.

Thaci je naglasio i da Kosovo ostaje posvećeno postizanju obavezujućeg pravnog sporazuma sa Srbijom, što podrazumeva potpunu normalizaciju međudržavnih odnosa.