Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

The Sun pozvao čitatelje da glasaju za Brexit

Brexit

Popularni britanski tabloid The Sun pozvao je čitatelje da na referendumu 23.juna glasaju za izlazak zemlje iz Evropske unije, objavivši naslovnicu u bojama britanske zastave.

“BeLEAVE in Britain”, moglo se pročitati u broju lista objavljenom danas, što je igra riječi sa značenjem “vjerujte u Veliku Britaniju”, ali sadrži pojam “izlazak” (leave).

“Pred najvećom smo političkom odlukom u svom životu. The Sun danas poziva sve da glasaju za IZLAZAK”, piše list, prenosi Hina.

Po novoj anketi agencije ICM-a objavljenoj u ponedjeljak poslijepodne u elektronskom izdanju lista The Guardian, za takozvani Brexit je 53 posto birača a za ostanak zemlje u EU-u 47 posto.

The Sun u svom komentaru ističe da će “izlazak omogućiti da reafirmiramo naš suverenitet i zakoračimo u budućnost kao nezavisna i moćna nacija”.

Budućnost zemlje će biti “puno mračnija” u EU-u i bit će u sjeni “neumornog širenja Njemačke”, dodaje list.

“Moramo se osloboditi diktature Bruxellesa”, ističe list nazivajući EU “sve pohlepnijim, rastrošnijim i uznemirujućim” i optužujući pristaše EU-a da pokušavaju “zastrašiti” građane lošim prognozama ako zemlja izađe iz zajednice 28 zemalja.

The Sun se smatra konzervativnim listom a u vlasništvu je australsko-američkog medijskog magnata Ruperta Murdocha.