Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

The Sun pozvao čitatelje da glasaju za Brexit

14/06/2016

Popularni britanski tabloid The Sun pozvao je čitatelje da na referendumu 23.juna glasaju za izlazak zemlje iz Evropske unije, objavivši naslovnicu u bojama britanske zastave.

“BeLEAVE in Britain”, moglo se pročitati u broju lista objavljenom danas, što je igra riječi sa značenjem “vjerujte u Veliku Britaniju”, ali sadrži pojam “izlazak” (leave).

“Pred najvećom smo političkom odlukom u svom životu. The Sun danas poziva sve da glasaju za IZLAZAK”, piše list, prenosi Hina.

Po novoj anketi agencije ICM-a objavljenoj u ponedjeljak poslijepodne u elektronskom izdanju lista The Guardian, za takozvani Brexit je 53 posto birača a za ostanak zemlje u EU-u 47 posto.

The Sun u svom komentaru ističe da će “izlazak omogućiti da reafirmiramo naš suverenitet i zakoračimo u budućnost kao nezavisna i moćna nacija”.

Budućnost zemlje će biti “puno mračnija” u EU-u i bit će u sjeni “neumornog širenja Njemačke”, dodaje list.

“Moramo se osloboditi diktature Bruxellesa”, ističe list nazivajući EU “sve pohlepnijim, rastrošnijim i uznemirujućim” i optužujući pristaše EU-a da pokušavaju “zastrašiti” građane lošim prognozama ako zemlja izađe iz zajednice 28 zemalja.

The Sun se smatra konzervativnim listom a u vlasništvu je australsko-američkog medijskog magnata Ruperta Murdocha.

Komentari