Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomislav Nikolić: Ovo mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji

tomislav nikolic

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi, u slučaju da službeni Beograd prizna Kosovo, došlo do građanskog rata, te da njegova država želi biti u Evropskoj uniji, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

“Mogli su nas ovako još tretirati kao da nas poštuju“, rekao je, potom dodavši da je “znak da Srbiju ne poštuju baš previše” to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić na neformalnoj večeri u utorak u Bruxellesu dočekan novim zahtjevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Dodao je da želi da Srbija postane članicom Evropske unije te da je spreman učestvovati u pregovorima s Prištinom, sve dok Evropska unija od njih ne odustane.

“Je li Srbija napravila neku grešku? Nije. Je li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije“, rekao je Nikolić.

“Otvoreno ću vam reći, ovo mi izgleda kao ultimatum Austrougarske Srbiji”, zaključio je Nikolić.

U isto vrijeme, beogradski Blic je objavio kako je iz diplomatskih izvora u Beogradu saznao da će EU tražiti da se Srbija politički odrekne Rusije! Prema istom izvoru, uvođenje sankcija Moskvi biće uslov za napredak u pregovorima o pristupanju.