Transparentnost javnih preduzeća na području EU i Zapadnog Balkana

banja luka

Agencija za razvoj preduzeća Eda iz Banjaluke će u četvrtak, 21.9.2017. sa početkom u 11:00 časova, u Press centru Banja Luka (ul. Kralja Petra I Karađorđevića 97), održati konferenciju za novinare povodom objavljivanja komparativne studije “Transparentnost i odgovornost javnih preduzeća na području EU i Zapadnog Balkana”.

Na konferenciji će biti prezentovani nalazi komparativne studije, sa fokusom na rezultate istraživanja o transparentnosti i odgovornosti javnih preduzeća u BiH, koji ukazuju na nezadovoljavajuće stanje u ovoj oblasti.

Učesnici konferencije su: Brankica Radulović, menadžer projekta “Transparentna i odgovorna javna preduzeća u BiH“; Aleksandar Draganić, koautor studije i vodeći istraživač; Slobodanka Dukić, koautor studije i istraživač za područje BiH i Miloš Šipragić, moderator.

U komparativnoj studiji “Transparentnost i odgovornost javnih preduzeća na području EU i Zapadnog Balkana” je analiziran pravni i institucionalni okvir koji reguliše uspostavljanje i funkcionisanje javnih preduzeća, transparentnost planiranja i izvještavanja javnih preduzeća, te aspekti odgovornosti javnih preduzeća prema svojim vlasnicima, ali i drugim akterima kao što su javnost i korisnici.

Na kraju studije su date preporuke čija bi primjena, kroz veću transparentnost i odgovornost, unaprijedila rad javnih preduzeća. Komparativna studija je nastala u okviru projekta „Transparentna i odgovorna javna preduzeća u BiH“, koji finansira Kraljevina Holandija.

Studija se može preuzeti na linku: https://goo.gl/ZuD6SS.