Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Grčka je spremna na težak kompromis

Nobel-prize winning economist Professor Paul Krugman visits Athens

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da je Atina spremna za “težak kompromis” sa međunarodnim kreditorima kako bi se postigao dogovor između dvije strane.

Grčki mediji navode da to vjerovatno znači da će Grčka napraviti nove ustupke.

Tsipras je jučer istakao da je glavni cilj da Atina riješi ekonomsku krizu.

“Ako dođemo do izvodljivog sporazuma, čak i ako to bude težak kompromis, mi ćemo prihvatiti izazov zato što je naš jedini kriterij da izađemo iz krize”, rekao je grčki premijer.

Grčka je danas poslala tim svojih najviših zvaničnika u Brisel da pokušaju da postignu sporazum kako bi Atina mogla vratiti dugove.

Grčka vlada se nada da će postići dogovor sa međunarodnim kreditorima na sljedećem sastanku ministara financija eurozone koji će se održati 18. juna. Ukoliko Atina ne postigne dogovor mogla bi već krajem mjeseca završiti u bankrotu.

Alekos Flabouraris, bliski suradnik grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa, za grčku državnu televiziju ERT ove sedmice je izjavio kako grčka vlada očekuje dogovor sa kreditorima.

Pregovarači Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napustili su ove sedmice pregovore u Briselu, zbog nepopustljivosti vlade Grčke.

Grčkoj je potrebna finansijska podrška kreditora do kraja mjeseca jer mora isplatiti 1,6 milijardi eura MMF-u.