Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Sada je vrijeme da vidimo je li EU unija solidarnosti

tsipras

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice pozvalo je Grčku da riješi “potpuni haos” na ostrvima u Sredozemnom moru gdje su stigle hiljade migranata, dok grčka vlada traži pomoć EU-a u rješavanju imigranstke krize.

Grčki premijer Aleksis Tsipras rekao je da se Atina zbog ograničene infrastrukture ne može sama boriti s golemim priljevom izbjeglica iz Sirije i Afganistana.

“Sada je vrijeme da vidimo je li EU unija solidarnosti ili unija u kojoj svatko samo štiti svoje granice”, rekao je Tsipras.

Vincent Cochetel, direktor povjerenstva za Evropu, izjavio je nakon posjete grčkim ostrvima Lesbosu, Kosu i Chiosu da i članice EU-a moraju činiti više kako bi preuzele na sebe dio tereta koji nosi Grčka, gdje je samo u julu stiglo 50.000 ljudi.

“Što se tiče vode, provođenja zdravstvenih mjera i raspodjele hrane, potpuno su nedostatni. Na većini ostrva nema prihvatnih kapaciteta, ljudi spavaju na otvorenom”, rekao je na konferenciji za novinare.

“Dakle, na ostrvima vlada potpuni haos. Nakon nekoliko dana prevozi ih se u Atinu, gdje za njih nema ničega”.

Grčke vlasti moraju “voditi i koordinirati odgovor”, rekao je Cochetel, dugogodišnji djelatnik UNHCR-a koji je istakao da “još nije vidio sličnu situaciju”.

“Zabrinuti smo zbog ovakve situacije jer niko zapravo ne preuzima odgovornost za njeno rješavanje, zbog čega je humanitarnim radnicima veoma otežano sudjelovanje u tim naporima”, dodao je.

Cochetel je izrazio bojazan da bi se situacija u Grčkoj mogla “iskoristiti” u političke svrhe.

“Najvažnije je ne dozvoliti da se u Evropi dogode novi Calaisi”, upozorio je. Mnogi migranti odlaze u tu francusku luku a barem deset ih je poginulo pokušavajući ući u Veliku Britaniju kroz tunel La Manche.