Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsiprasova poplarnost opada uoči novih izbora

tsipras

Alexis Tsipras, odlazeći grčki premijer, i njegova partija Syrizia prema posljednjim predizbornim anketama, više nisu u ubjedljivom vodstvu uoči izbora zakazanih za 20. septembar.

Tsiprasu se u popularnosti približila konzervativna opoziciona Nova demokratija. Stoga bi Tsipras, ukoliko ne osvoji parlamentarnu većinu na izborima, formiranje Vlade mogao prepustiti Evangelosu Meimarakisu, lideru Nove demokratije.

Obje stranke podržavaju dogovor s kreditorima, iako je Tsipras u nedjelju rekao da će pokušati poboljšati spomenuti sporazum. Najavio je da će tražiti olakšice za Grčku i vraćanje prava radnicima zagarantovanih kolektivnim ugovorom, čemu se protive međunarodni kreditori.

Inače, Tsipras kojem evidentno pada popularnost, suočen je i sa pobunom u svojoj stranci. Više od 30 bivših poslanika njegove partije napustilo je Syrizu i priključilo se stranci Narodno jedinstvo, koja se protivi sporazumu.

Meimarakis je istovremeno najavio da će pozvati Syiriziju da formiraju koaliciju ukoliko njegova partija pobijedi na izborima.

“Vjerujem u konsenzus i saradnju. Dokazali smo svih ovih godina da radimo za dobrobit zemlje i za očuvanje našeg mjesta u eurozini”, kazao je Meimarakis u intervjuu za Bloomberg televiziju.

Grčka je pristala na trogodišnji paket pomoći u iznosu od 86 milijardi eura, ali je grčka Vlada uslovljena donošenjem mnogih restriktivnih ekomonskih reformi.