Grčkoj odobrena tranša od 10 milijardi eura

tsipras

Ministri finanija eurozone odobrili su, poslije konsultacija sa Međunarodnim monetarnim fondom, isplatu nove tranše finanijske podrške Grčkoj u iznosu od 10,3 milijardi eura.

Odluka je donesena poslije razgovora koji su trajali do ranih jutarnjih sati. Time su bolne fiskalne reforme koje sprovodi Vlada premijera Alexisa Tsiprasa dobile potvrdu.

Eurozona je pristala da ponudi Atini olakšice za otplatu duga 2018. godine ukoliko to bude potrebno da bi ispunila dogovorene kriterijume. MMF je poslije toga pristao da se ponovo pridruži evrozoni u finansiranju paketa za Grčku.

“Postigli smo veliki napredak sa Grčkom, što nam omogućava da uđemo u novu fazu programa finansijske pomoći za tu zemlju”, rekao je predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, holandski ministar finansija.

On je dodao da je do skoro mislio da to neće biti moguće.

Dijsselbloem je rekao da se u razgovore vraća povjerenje, skoro godinu dana nakon što je Tsiprasovo odbijanje da sprovede mjere štednje skoro dovelo do isključivanja Grčke iz evrozone.

MMF je odavno insistirao da države EU olakšaju dug Atine kako bi njene finansije bile održivije.

Odbijanje Njemačke i ostalih zemalja da to učine dovelo je do višemjesečnog natezanja između Brisela i MMF-a, u kojem je Grčka bila samo posmatrač.

Olakšavanje otplate grčkog duga bit će postignuto različitim metodama, uključujući produženje roka napalate državnih obveznica, ali ne i nominalno rezanje samog duga, rekli su učesnici sastanka eurozone.