Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska prijeti Evropi: Vratit ćemo vam sve migrante nazad

izbjeglice makednija

Evropska komisija prije sedam dana bila je prisiljena prihvatiti turski ultimatum kao dio dogovora oko migrantske krize i osigurati njihovim državljanima slobodno kretanje u Schengenu. Zauzvrat, Turci će primiti sve izbjeglice koje su već prošle do Grčke.

Međutim, tu odluku još treba odobriti Evropski parlament, a da rasprava sutra krene u “pravom smjeru” pobrinuo se Erdoganov čovjek od povjerenja koji je dan uoči debate upozorio Evropu da Ankara neće prihvatiti negativan odgovor.

Burhan Kuzu, zastupnik vladajuće stranke u Turskoj i bivši Erdoganov savjetnik, jutros je objavio niz Twittova koji bi trebali zabrinuti Brisel.

“Evropski parlament će razmotriti izvještaj koji bi trebao omogućiti bezvizni režim za turske državljane. Ako donesu pogrešnu odluku, sve migrante ćemo im vratiti nazad”, napisao je Kuzu što je nagnalo novinare Bloomberga da okrenu Turčinov broj telefona i dobiju potvrdu da stvarno misli ozbiljno.

“Da, ako se turska vrata otvore, bit ćete očajni!”

Poslije se ponovno vratio Twitteru.

“Na rubu ste donošenja važne odluke. odlučujute o ukidanju viza za Turke. Ako bude odluka pozitivna, cijela Evropa će biti na dobitku” napisao je Kuzu.