Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska se neće pridružiti EU prije 3000. godine

cameron3333

Britanski premijer David Cameron ocijenio je danas da se Turska neće u skorije vreme pridružiti Evropskoj uniji, ocijenivši da Ankara neće pristupiti tom bloku prije 3000. godine, prenio je Sputnjik.

“Nije vjerovatno da će se Turska priključiti EU u skorije vrijeme. Oni su podnijeli zahtjev 1987. godine. Prema trenutnom napretku koji ostvaruju i posljednjim prognozama oni će pristupiti oko 3000. godine”, rekao je Cameron lokalnoj televiziji, prenijela je britanska mreža Skay news.

EU i Turska su u martu postigle sporazum kojim je utvrđeno da će Unija za svakog vraćenog imigranta koji ilegalno s turske teritorije dođe u Grčku, prihvatiti doseljavanje jednog ratnog izbjeglice iz Turske, pošto se tamo utvrdi da ima pravo na azil u Uniji.

Evropska komisija je početkom maja dala zeleno svjetlo da se građanima Turske ukinu vize kao dio sporazuma Ankare i Bruxellesa o zaustavljanju izbjegličkog talasa pred granicama EU. Preporuka komisije je uvjetna i vezana je za to da Turska ispuni kriterije, prenosi Beta.