Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska sredinom decembra otvara novo poglavlje sa EU

turska-eu11

Turski ministar za EU i čelnik turskog pregovaračkog tima Volkan Bozkir je izjavio da će sredinom decembra u pregovorima o pridruživanju otvoriti 17. poglavlje koje se odnosi na usklađivanje ekonomskih i finansijskih poslova.

Bozkir se u Ankari sastao sa italijanskim ambasadorom u Turskoj Luigijem Mattiolom, a na konferenciji za novinare je izjavio da će na Samitu lidera Turske i Evropske unije 29. novembra u Briselu biti razgovarano o nekoliko važnih pitanja procesa integracije Turske u EU.

Ističući da će na tom Samitu „karte biti ponovo podijeljene“, Bozkir je najavio da će tom prilikom biti objavljena i zajednička deklaracija lidera o detaljima integracijskog procesa.

„Dogovoreno je da 17. poglavlje bude otvoreno sredinom decembra. Uz Božiju pomoć to poglavlje ćemo otvoriti 14. ili 15. decembra u Briselu. Naravno da se nećemo zadovoljiti samo tim korakom, već ćemo započeti zajedničke aktivnosti kako bi stvorili uvjete za otvaranje i 5. i 6. poglavlja naredne godine“, kazao je Bozkir.

Bozkir je dodao da očekuje da se u pomenutoj zajedničkoj izjavi po okončanju Samita u Briselu naglasi neophodnost ubrzavanja integracijskog procesa i jačanja mehanizama političkog dijaloga na relaciji Ankara – Brisel.

„Ta izjava treba da sadrži sve potrebne detalje o aktiviranju mehanizma energetskog dijaloga, jačanju Carinske unije i sporazumu o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), kako ni na koji način ne bi došlo do ugrožavanja pozicije Turske. Ja u dosadašnjem procesu nisam primijetio nikakve neregularnosti. Uz Božju pomoć, od nedjelje ćemo početi novu eru pregovora“, zaključio je Bozkir.