Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska treba da smanji broj migranata koji stižu u Grčku

Johannes Hahn

Evropi je potrebno da Turska u narednim sedmicama dramatično smanji broj migranata, koji stižu u Grčku, ili će rasti pritisak za dodatne granične kontrole i postavljanje ograda, rekao je danas evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Johannes Hahn je naglasio da Turska mora da u zaustavljanju priliva migranata u Grčku pokaže rezultate do samita lidera EU 18. i 19. februara.

“Akcioni plan dogovoren je prije dva mjeseca i još nismo uočili značajan pad broja migranata. Ne sumnjam da Turska može da učini više”, izjavio je Hahn nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu kojem je prisustvao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Ankara i Brisel postigli su u novembru prošle godine dogovor da će Turska smanjiti broj migranata koji idu ka EU preko njene teritorije, ali i dalje svakodnevno u Grčku stiže od 2.000 do 3.000 ljudi.

Evropska komisija će u srijedu, 10. februara, objaviti izvještaj o napretku Turske u sprovođenju dogovora za smanjenje priliva migranata.

“Potrebni su nam rezultati prije samita EU kako bi liderima pokazali da dogovor funkcioniše. Bojim se da nema dovoljno vremena”, dodaje Hahn.